mandag 2. mai 2011

For en helg - Skarverennet!

Det er med litt skrekkblandet fryd vi i dagene etter påske har gått i strålende solskinn og forsøkt å forberede personalet på selveste SKARVERENNET! Hva er det som skjer denne lørdagen?

Vi merker det tidlig i uken. Noe er i gjære. Det kjøres mye scooter. Ikke unødvendig mye. Det skal fikses ting overalt. Og en scooter kjører sjelden alene. Vi merker oss at de nærmest kjører i konvoier...

En scooterknovoi på vei over Finsevann

 
Så selve lørdagen:
Klokka litt før syv kommer det første toget med de første tusen Skarverennsdeltakerne, som de siste 14 dagene har levd på fiber, presset seg inn i raske drakter, brukt altfor mye penger på fluorskismøring og jogger målrettet men nervøst rett forbi vår salgsbod på perrongen. De ser oss ikke engang. De har seier i blikket. Vi mangler kanskje Vaktmester-Magnus som på uforståelig sognamål roper "Kom og kjøp. 1 Finsebolle: 20 kroner, 2 Finseboller kun 50 kroner".
Det ruller inn tog med ca 30 minutters mellomrom. Noen stiller seg i kø for å gå på toalettet på hotellet. 30 kroner for et dobesøk. De fleste velger nok å gå på gratis toalettene til Geilo Idrettslag som står trykt opp etter veggene på Crew. Vi satser på at Geilo Il tar ansvar neste år, og tar med tilstrekkelig med toaletter opp til Finse.

Hos Swix-gjengen er det kø hele morgonen. De smører skia til 5-6000 mennesker.

Inne på hotellet serverer vi  frokost til 250 mennesker. Det er mange som forsøker å lure seg inn, men vi har flotte, svenske ansatte som har myndig kontroll i døren. Frokostbuffèen ser strålende ut hele tiden. Det er imponerende. Jolanta var kaffiansvarlig denne morgonen, og sørget for masseproduksjon av iallfall 200 liter kaffi. Mye kaffi går til å holde personalet våkne også. De har vært på jobb siden kl 0530.

Ute i salgsboden vår er den største diskusjonen hvordan det er mulig at speakere på store idrettsarrangement spiller så utrolig dårlig musikk. Slagere som "Macarena", "Life is life" og "Rumpa mi" hyler ut av anlegget, og innimellom fortelles det dårlige vitser. Det var akkurat som å være på en håndballkamp. Hvorfor spiller de dårlig musikk når de har en gyllen anledning til å spille god musikk, lurer Maren på. Skarverennet fortjener en ny spilleliste. Vi lager den gjerne.

Klokka nærmer seg 1030. Toget med alle eliteløperne er på vei inn på Finse Stasjon. Vil vi få et glimt av Petter? Eller enda bedre; vil vi få slå av en prat med han? I år er vi veldig heldige og har lokket en kjær ansatt og skiløper Marte Monrad Hansen til fjells. Ho skal gå Skarverennet med så mange Finse1222 klistermerker som det er plass til på den raske drakten hennes. Og Marte kjenner alle på landslaget, og har lovet å hjelpe oss å komme i kontakt med Petter. Og det gjorde Marte! Petter kom til salgsboden vår. Ikke for å få smøretips av Maren, men for å slå av en prat!! Og kanskje neste år vil han komme til Finse en dag før, for Marte mente det var bedre å våkne opp på Finse, enn på Geilo. Vi inviterte han selvsagt! Marte ordna også at vi fikk hilse på Therese Johaug og Marit Bjørgen. De fikk også invitasjon til Finse. Vi er fortsatt litt høye etter å ha fått solt oss i glansen av alle heltene fra Ski-VM. Jeg fikk også gratulere Tord Asle Gjerdalen (han med Ray Ban brillene) med innsatsen under VM. Han merket seg at jeg sa gratulere med innsatsen, og ikke gratulere med både gull og bronse. Gratulere med innsatsen er vel sånn man sier når man kanskje ikke har gjort det så bra, i et løp der alle får diplom likevel. Men han tok det med et smil :-)

En annen som fikk klistret på seg Finse1222 klistermerker var Mads Ousdal alias Petter Northug. Han kom til Finse på fredag og fikk en god oppladning til løpet:

Mads glad og fornøyd før start. Lykke til!
Kl 11:30 går starten for damer, og kl 11:45 går starten for herrer. Det er vindstille, strålende sol, noen går i shorts, Finse stråler, og alle smiler. For en dag, dere!!

Petter klar for start.
Og bortenfor er det damene med Therese Johaug lengst til høyre i bildet. For de som ser ekstra godt etter, så står vår kjære Marte som nr 8 fra høyre. Midt i smørøyet.
Heia Marte!! Heia Marte!! Vi tror du vinner!


Vi fikk heiet alle av gårde og ønsket god tur langs Hallingskarvet. Tråkkemanskapet fra Geilo har virkelig gitt alt for å lage en flott trasè, og alle som gikk hadde gode forhold. Litt vått og tungt føre på slutten, for de som gikk til slutt...

Tilbake på Finse er det bare søppel, fulle toalett, noen få spretne Swix-gutter og pensjonistene fra Geilo IL. Stille etter stormen. Vi rydder inn salgsboden. Handlebu bugner nå over av sjokolade. Vi hadde iallefall ikke for lite varer. Slik skal det være. Alle våre fellesområder blir ryddet. Den stakkars hotellkroppen vår skjelver. Hotellet skal gjøres i stand igjen til gjestene våre kommer tilbake for middag og fest.

Og for en fest det ble!! Erling M. Nesbø og co stilte opp med torader og dans. Alle fra Finse Røde Kors som hadde sørget for at arrangementet gikk knirkefritt kom til resepsjonen. Det var på et tidspunkt 150 mennesker i resepsjonen. Det ble skålet og sunget rallarviser, danset reinlender og skålet enda mer. Noen merket ekstra godt at de hadde vært ute hele dagen og bare hvilte øynene litt... På langbordet var det mange, mange Finsepersonligheter med store smil om munnen. For en herlig stemning!
Det var kun når en ivrig gjest forsøkte seg på gymnastikkøvelser hengende etter en planke i taket at hotellsjefen reiste seg og ba han gå ned. Og det gjorde han. De som sovnet fikk også beskjed om å våkne. Ellers var det meste lov denne kvelden.

Så ble man vennlig bedt om å forlate lokalet. Skjenkingen stenger. Noen nye bekjentskaper ble gjort på vei ut av hotellet, og festen fortsatt rundt omkring i hus og hytter...

For en festhelg! For noen magiske øyeblikk. Takk til alle! Vi gleder oss som unger til neste år.

Merete


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar