søndag 15. mai 2011

Fjell til Fjord og snart 17. mai på Norges Tak

Hver lørdag i mai så inviterer Finse1222 på en guidet tur over Hardangerjøkulen, ned til Eidfjord og Hardangerfjorden. Fjell til Fjord. Vårens vakreste eventyr. En fantastisk skitur. En opplevelse fylt av kontraster. Og denne lørdagen var intet unntak. 31 mennesker på tur over breen. Det blåser godt kl 07:00, og Jøkulen ligger dekket i tåke. Hmmmm. Det bruker jo alltid å være fint vær. Hva skjer? Inne i frokostsalen er det god stemning likevel. Johannes på frokosten tryller frem verdens beste eggerøre! Godt å ha med på tur. Kl 08:00 har vi en samling utenfor. Skal man ha feller eller ikke? Det har vært minusgrader på natten, så føret er hardt. Når vi vel har fått alle ut på Finsevann, så forsvinner alle skyer og all vind. Det var som magi. I tillegg begynte det å snø fra skyfri himmel. Det var et lite sekund der vi til og med kunne tro på Märthas engler, så magisk var det. Værmeldingen sa ingenting om sol fra skyfri himmel, vindstille og varmt. Men det er akkurat slik det skal være. Turen over Jøkulen gåes best i sol. Vi snirklet oss oppover mot Bukkeskinnsbreen. Det er litt lite snø noen steder.

Johanna Guide leder vei i solen

På breen er det fortsatt supert skiføre. Noen fikk store snøkladder under skia. Trikset var faktisk å ta skirens på fellene. Hele gruppen tok en pause inne ved Olavsvarden. På breen blåser det som kjent alltid litt, så vi satt der ikke så lenge. Det var på tide å begynne nedfarten. Det gikk i rykk og napp. Hilde og Pål tok seg av mye av turens morsomste fall. Snøen lugget veldig, og vi fikk se mange herlige "face-plants" i nedkjøringen ved Tresnut. Breelven hadde åpnet seg, og dette var nok en av siste dagene vi kunne gå der. Undertegnede holdt på å ende sine dager i elven også. Det var iallefall i svært dårlig stil og med høye skrik kroppen kom seg over sprekken. Panikken lyste i lang vei.

Siste gjengen har kommet av breen, og raster litt..
Utover mot kanten av Simadalen glir gruppen fint selv om sneen lugger, og noen begynner å merke det i beina. Vi hadde en super gruppe på 31 personer med på tur. God stemning, mange smil og en Eirik Guide som ble mer og mer solbrent :-) Solkrem er for pyser!

Gruppen på vei mot Simadalen

Vi tar en lang og god pause ute ved kanten av Simadalen. Utsikten kan man ikke klage på. Ingen reinsdyr denne gangen, da. Ingen spor heller. Det er 1000 høydemeter å gå på beina ned Simdalen, forbi Pikkenollen. Bratt og ulendt, men fremtroppen jager på. Det er en del snø som har smeltet siden tirsdag, når vi sist gikk her. Alle kommer seg ned. Bussjåføren har vært så grei å rygget hele dalen opp for å hente oss, og han har hugset å ta med en velfortjent øl til alle sammen. En bussjåfør, en bussjåfør det er en... Vi suser avgårde til Ustaoset. Vi ønsker bare å benytte anledningen å takke alle som var med på turen for en flott dag på fjellet. Takk for at dere tok turen. Velkommen tilbake!

Som sagt smelter snøen fort nå, men det er fortsatt fint å gå på ski. Snøen holder godt, og de melder strålende sol til 17. mai. Så det finnes nok ikke noe sted man bedre kan feire nasjonaldagen, enn på Norges Tak. Vi starter iallefall dagen med Champagnefrokost på hotellet, felles tog til Jøkulen og det skal selvsagt spises rømmegrøt, kaker og pølse i brød etter endt tur. Stasjonsbetjeningen og vår vaktmester bruker å starte nasjonaldagen med å fyre av en salutt utover Finsevann. Om du er helt stille og det ikke blåser, så kanskje du hører et lite smell. Det er ikke kanoner de bruker. Det er iallefall sikkert. Men salutt hører med.

Merete

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar