onsdag 8. juni 2011

Det er mer Rallarveg enn det er snø - neste uke SYKLER vi...

Turen fra forrige uke er jo ikke noe vi hugser tilbake på med glede. Men det er klart at når snøen er så råtten og det regner og pisker sidelengs, så varer ikke snøen så lenge. Det var den postive oppdagelsen med forrige ukes tur. En Rallarvegstur i juni på ski gåes i sol og strålende vær. Yr har vi sluttet å stole på. Det er som å tippe lotto. Ingen garanti for at solen de meldte for onsdagen, faktisk er tilstede på onsdagsmorgen. Noen den heller ikke var. Thanks a lot, Yr!

Vi vet hvordan det kan være når solen skinner på Finse. Men ikke i dag (onsdag)

De harde fakta fra dagens eksepdisjon: Turen gikk til Sandå, 5 kilometer vest for Finse (ikke avskrekkende langt...). Det er 2,8 kilometer med Rallarveg og 2,2 kilometer med snø på denne strekningen. Det er sjelden gode odds, og øker sannsynligheten for at de fleste fint kan ferdes på Rallarvegen når Finse1222 åpner fredag 01. juli. Kanskje også så tidlig som 24. juni når Finsehytta åpner for sin Bluesfestival. På Finsesiden av Lille Finsenut og Norenut så ligger det nesten heldekket med snø. Det vil si at med en gang du runder Norenut og kommer til den første undergangen, så er det nesten helt snøfritt. Etter undergangen og til Sandå er det 12 snøfonner og 1,2 km med snø. Ekspedisjonen gikk ellers fint. Ingen måtte grave seg ned og vi snudde hjem i veldig god tid...
Når vi sammenligner med bildene fra våre Rallarvegsrapporter fra 2009 og 2010, så er det naturlig mindre snø i terrenget i år. I tillegg må vi rette en stor takk til Island som har sendt et (helt naturlig) lag med aske over hele området. "Åting" kalles det, og det er ikke lov om man henvender seg til miljøvernere. Jeg tror imidlertid at et næringsrikt askelag fra Island gjør godt for jordsmonnet. Kanskje mini-røyene i Finsevann også får et bedre næringsgrunnlag enn hva de har nå? Kanskje er det duket for en fiskesommer i fjellet? JAAAAA! Jeg tror iallefall at plenen nedenfor huset mitt blir grønnere enn noen gang :-). Island; douze points!


10.06.2010 - en stor og vanskelig snøfonn

08.06.2011 - en ikke så stor og vanskelig snøfonn

I området fra Sandå og videre innover i høyfjellet er det normalt mye snø på denne tiden, og det ser det ut som det er i år også. Det er lite Rallarveg som har kommet frem her.


06.06.2009 - Fra Sandå Vokterbolig mot Slirå Vokterbolig. Mer snø enn både i 2010 og 2011..

Sandå Vokterbolig, 10.06.2010 - hvit snø.
Området som de små stolpene til høyre i bildet står i er helt fritt for snø i dag.

Sandå Vokterbolig 08.06.2011 - "Askesnø" som forsvinner raskt
Vi er spent på å komme oss inn i området Fagernut - Grotrjust. Ryktene sier at snøfonnen som ligger på selve Fagernuten, mot Fagernut Vokterbolig, er stor, også i år. Men på meg virker det som om det veldig mange steder er mye tynnere snølag enn tidligere år. Og det stemmer godt overens med bilder som vi har.

Så vi er superoptimister med tanke på å komme tidlig i gang med årets Rallarvegssesong. Prognosene er gode. Og neste uke er vi på landevei med sykkel! God sommer :-)

Merete

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar