onsdag 4. mai 2011

May the fourth be with you!

Det er helt sant, det er Star Wars dagen i dag... Kanskje en ukjent dag for mange, men en meget viktig dag for Star Wars entusiastene. For meg var denne uoffisielle helligdagen ukjent, det var tilfeldigheter som gjorde at jeg fikk det med meg. Og når man får nyss i dette er det en selvfølge for oss på Finse å gjøre litt research. Hva går egentlig dette ut på? og hvorfor 4. mai?

Det er naturlig å tenke at dette er premieredatoen på den første Star Wars filmen. Det er det ikke, det var nemlig 25. mai 1977. Datoen er selvfølgelig et utspring fra den verdenskjente setningen; May the force be with you. I et intervju med den tyske TV-kanalen N24 i 2005 ble George Lucas bedt om å si den kjente setningen. Avisen gjenga setningen slik: "We shall be with you on May the 4th". Medieoppmerksomheten rundt datoen eksploderte og slik ble dette den (u)offisielle Star Wars dagen.

Star Wars Fan på Finse Stasjon!

I 2008 forsøkte to ihuga fans i Storbritania forgjeves å etablere det de kalte The UK church of Jedi. 4. mai skulle være deres helligdag. Dagen går stort sett ut på å hylle Star Wars kulturen og filmene. Det er selvfølgelig forventet at man ser alle fem filmene på denne dag, så det er bare å sette i gang. Andre markeringer kan være å ødelegge en Death Star og språket du bruker denne dagen skal naturligvis være sitater fra filmene. Og er det en dag man skal melde seg inn i 501st Legion så er det i dag, visstnok.

Darth Vader på Finse i 2010


I 1979 ble den andre Star Wars filmen, "The Empire strikes back", spilt inn på Finse. Med dette har Finse blitt et av fansens favorittsteder. I mai 2010 tok vi imot Star Wars entusiaster fra en rekke land, de mest langveisfarende var en trio fra Los Angeles. Forsamlingen var så mye mer enn det vi betrakter som vanlige fans. I gjengen kunne vi hilse på blant andre Darth Vader, Princess Leia og Luke Skywalker. Iført nøyaktige kopier av kostymene fra Star Wars-filmene. Vi har respekt for fansens fascinasjon for filmene, så vi håper fansen respekterer at vi syns at deres fascinasjon er det aller mest fascinerende vi noengang har sett.

Dagen har blitt beskrevet som wonderfully silly og harmless, beskrivelser vi på Finse har sansen for.  Og med vår nære tilknytning til Star Wars filmene, fansen og kulturen, ser vi oss pent nødt til å ønske alle våre StarWars venner rundt omkring i verden en riktig så god Star Wars dag!

Hilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar