onsdag 24. april 2013

Vårens vakreste eventyr!

Hva? Vår? Eventyr?

Det er det de sier om Skarverennet. At det er vårens vakreste eventyr. Og Skarverennet gikk av stabelen lørdag 20. april. 10.000 mennesker strømmer gjennom Finse i løpet av fire timer. Det er nesten så man kan kalle det voldtekt av et bittelite fjellsamfunn. Men det går. Alt går jo. Vår oppgave er å dra så mye penger som mulig ut av arrangementet. Derfor baker vi 150 Jøkulbrød og 400 Finseboller, vi står opp klokken 04.00 og rigger opp utekiosker, prepper frokost og fyller opp i butikken. Og da vi stod opp var det ikke mye som lignet et vakkert våreventyr. Det var 10 m/s og ganske dårlig sikt. Vi var faktisk usikre på om det i det hele tatt kom til å bli noe Skarverenn i 2013. Men så løyet det, time for time roet været seg og da første toget stoppet på perrongen var det nesten sånn at solen klarte å bryte gjennom skylaget. Etterhvert kom solen og sakte men sikkert begynte det hele å ligne vårens vakreste eventyr.

Skarverennet 2013


Videre sies det at Skarverennet er avslutningen på vinteren og skisesongen. Det gjelder nok kun for Ustaoset og Geilo. Der er det faktisk vårlige tendenser og snøen smelter som bare det. For Finse betyr Skarverennet at vinteren kommer, hvertfall i år. På Finse snakker vi alltid om vær, vi er alltid sjokkerte og alltid er det mot normalt. Denne vinteren har definitivt vært mot normalen. Snøstormene som herjer rundt hushjørnene fra januar til mars har uteblitt, men nå er Finseværet tilbake. Vi hadde begynt å snakke om sykler og Rallarvegen og alle var enige om at det blir tidlig sommer i år. Men så kom vinteren, 23. april 2013 kom vinteren.

Ingangen til hotellet i går kveld! Foto: Sebastian

Og mens resten av Norge blogger om vår, publiserer bilder av blomster, sol og brun-grønne parker uten snø, så blogger vi om vinteren. Det er Finselivet det. På perrongen ligger det altså en halv meter med godt vindpakka snø, med litt snøfonner. Det er så hvitt at man klarer ikke å se de fine skavlene før man står midt i de, med snø til livet. Og det er vel det nærmeste vi kommer eventyr og spenning. Kommer vi oss hjem, klarer vi se hvor det er perrong og hvor det er togspor? Det er vår spenning i hverdagen. Vi klarer oss nok, det er verre med fuglene. De hadde misforstått årstidene like mye som oss. Det er et rikt fugleliv på Finse om dagen, det var jo så mildt hele forrige uke. De trodde de var på rett sted. Men nå står de og henger under varmevifter og personalet her mater de med Finseboller. Det ligger konstant en Finsebolle under benken i inngangen. Kanskje redder vi små spurveliv? Kanskje...

Lille Rødstrupe har fått Finsebolle. Foto: Hilde Vikane


Også...midt i det hele. Jernbaneverket følger Skarverennets motto om at Skarverennshelgen er avslutningen på vinteren. Tre snøkoordinater er på Finse hele vinteren med snørydding som hovedoppgave. De har ikke hatt det veldig hektisk i vinter, men nå som vi trenger de så har de reist til lavlandet og våren. Vi står igjen i et snøinferno og klør oss i hodet. Beilhack'en (ekstremt kult og skummelt snøryddetog) har kjørt frem og tilbake på Finse i to timer i dag. Lokomotivførere hadde meldt fra om enorme snømengder på Finse i hele går, men lite skjedde. Vi har ringt og sagt at vi vil ha tilbake Giljarhus'en (snøkoordinator) og at hjullastern må ut av garasjen. Og nå, endelig er den her, det er større aktivitet på perrongen med gulkledde menn og gule snøryddingsmaskiner enn det har vært i hele vinter. Vi ler litt av det.

Hurra Giljarhusen er her! Foto: Hilde Vikane
Men sannheten er, at vi også vil ha vår nå. Vi vet at vi har valgt å bo i vinterparadiset, dette er frivillig. Men det betyr ikke at vi ikke har lov å si at vi savner våren. Så mens våryre lavlandsnordmenn publiserer bilder av våren og gleder seg over den, så må vel vi bare glede oss over at vinteren endelig kom til Finse. Og som Ronny så kjekt sier, statistisk sett skal det ligge mest snø på Finse 1. mai.

Vi ønsker alle et godt vårlig lavlandsliv, her oppe på vidden famler vi i snøføyka!

endelig litt hjelp å få... Foto: Hilde Vikane

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar