fredag 15. juli 2011

Det kan du blogge om...

...er blitt en av de oftest sagte setningene på Finse. Som mødre og tanter har oppdaget Facebook har vi på Finse virkelig oppdaget bloggverdenen. De som følger bloggen har kanskje tenkt over at det ikke alltid er de store tingene som skjer her oppe. Allikevel dukker setningen "det kan du blogge om" opp hyppigere og hyppigere.

Senest i går ble dette sagt. Ronny hadde lange avhandlinger om klimaendringer og hvordan vi på Finse også merker effektene av klimaendringene. Han kaller det MMS-effekten. Hele konseptet går enkelt og greit ut på at vi merker klimaendringene ved at myggen, måkene og svenskene kommer til fjells. Det er ikke så mye å legge til utover det, men det er heller ikke tilfeldig at temaet kom opp på langbordet akkurat i går.

Makan til store mengder mygg! Det er på lik linje med døgnflueinnvasjonen. Problemet med myggen er jo som alle vet at de biter oss og forlater oss med røde kløende stikk. Og myggstopp.no opplyser; hvis vårflommen har vært kraftigere enn vanlig, kan de opptre i store mengder. Denne myggen stikker om dagen og i solskinn. Vårflommen har vært kraftigere enn vanlig, solen skinte på fjellet og det var ikke antydninger til vind i luften. Det var en fantastisk dag, magisk vær. Det syns myggen også. I fellesskap forsøkte vi å nyte gårsdagen. Dagen var uansett så fin at myggen ville aldri klart å ødelegge den, selv om den tappert forsøkte. Etter en runde med fotball på perrongen kom jeg inn med fem mygg i panna, jeg spiste noen også.

Måkene er her også. Naturoppsynsmann Kjetil Fosslien forklarer måkenes tilstedeværelse på fjellet med søppel. Vi er enige med Kjetil når han sier følgende; Måkeskrik er et fremmedelement i fjellet. Her vil vi heller høre rypeskratt og orrekakling! Ifølge Kjetil må vi nok selv ta en del av skylda for at måkene har slått seg til, de av oss som kaster matrester og annet søppel når vi er på tur. Og da forstår man jo at måkene elsker grisebingen som er full av matrester. Vi hadde forøvrig dugnad på Finse denne uken. Alle var i sving, hele Finsesamfunnet gikk sammen om å fjerne paller og containere og hotellansatte plukket søppel rundt hotellet. Det var bra å få gjort.

Svenskene er her også. Om det er en sammenheng mellom klimaendringer og økende antall svensker i fjellet er usikkert. Det er noen som snakker om lønninger også. Det er skummelt å tenke på at arbeidsmarkedet i Sverige er i bedring. La oss håpe at Norges lønns- og arbeidsvilkår fortsetter å være så gode at svenskene blir. Om Ronny har rett i at det er klimaendringene som gjør at de er her, ja så må jeg si at dette er en av de positive effektene. Vi vil ha svenskene her på Finse.

Og med måkene flyvende over oss vifter vi bort myggen og spiller fotball i solen med svenskene på perrongen. Det er bare å sjekke inn på webkameraet, det er mye action på perrongen om dagen. Syklister, forballer, vandrere, trucker og turister som løper ut av togene for å ta bilder av vakre Finse og vakre Blåisen.

Hilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar