lørdag 2. juli 2011

En mini-Rallarvegsrapport

Mens vi strever med å holde døgnfluene ute, og ikke spise for mange av de når vi beveger oss utenfor, så har vi tid til en mini-Rallarvegsrapport. Haugastøl-Finse og Hallingskeid-Flåm er klart. Det som vi derfor trenger å rapportere om er området Finse-Hallingskeid. Og mye der er også klart. Så dette sneverer inn snøområdet til å gjelde ca 2,5 km før Fagernut og 3,5 km etter Fagernut. Altså på en strekning på 80 km (Haugastøl-Flåm) er det 6 kilometer som er dekket med snøfonner på opptil 2-300 meter. Noen er mye mye mindre. Nå er jeg ingen kløpper i prosent, og jeg har heller ingen kalkulator her, og de andre tar en Ægir øl på langbordet.... så tiden er knapp.. Men altså, ikke mange prosent av Rallarvegen er dekket av snø...

Vi hadde så store forhåpninger til årets snøsmelting, men vi har innsett at snøen smelter ikke raskere i 2011 enn den gjorde i 2010. Iallefall ikke vest for Finse. Haugastøl - Finse er nå helt snøfri. Det har imidlertid blitt skader på veien etter det kraftige regnfallet tidligere i uken. Så det er partier ved Oksabotn og ved Hansbu som er vanskelig å ta seg frem. Her må man gå av sykkelen og leie den.

Det er stor trafikk i fjellet tidlig i juli. Og daglig sykler ("sykler") folk fra Finse mot Flåm. Tilbakemeldingene er at "det går an å sykle, men det er tungt". Vi får også tilbakemeldinger at det er noen snøfonner like før Hallingskeid som utfordrer balansekunsten. Der går snøfonnene ut i vannet på venstre siden og ned mot snøoverbyggene på jernbanen på høyre siden. Vi skal forsøke å komme oss dit tidlig i neste uke for å legge det bedre til rette for dere. Det er klart, man blir også veldig sliten av å trille/bære sykkelen gjennom snøfonnene. Og som en ekstra bonus blir man selvsagt våt på bena når det er lange snøfonner. Dersom du trosser vår anbefaling, så kan det være lurt å ha med ekstra sko og sokker.

Vi har jobbet oss forbi Fagernut med å lage traseèr i snøfonnene. Så den første milen fra Finse er uproblematisk. Det ligger noen store snøfonner på selve Fagernut (altså fjellet Fagernut og ikke vokterboligen Fagernut)
Snøfonn på Fagernut. Her er det spadd ut fin trasè som gjør det lettere å få med seg sykkelen
Bilde: Micke Svensson


Når du runder Fagernut og ser Fagernut Vokterbolig så ligger det en stor snøfonn i hele den svingen ned mot Vokterboligen. Det har imidlertid hjelpt utrolig mye å spa trasè der, og snøsmeltingen er godt i gang. Som dere ser av bildet under, så kan man med godviljen nesten sykle litt her:-)

Svingen før Fagernut Vokterbolig (retningen her er mot Finse)
Bilde: Micke Svensson

Etter at sykkelgutta har vært ute i en uke å gravd, så holder de hviledagen hellig i morgen. Vi drar ut igjen, med friskt mot, tidlig i neste uke. Dette var bare for å gi dere den siste oppdateringen på "Kampen mot snøen". Det er, som alle tidligere år, snø på Rallarvegen i månedsskiftet juni / juli. Det er ikke noe uvanlig i det. Vi hadde bare håpt så sterkt at Rallarvegen kunne være farbar hele juli. Når det er sagt, så er det likevel folk som trosser snøen og gir seg ut på sykkeltur fra Finse mot Flåm. Det vil si at det er mulig, men ikke noe vi anbefaler helt enda. Graving av trasèer har stor effekt, og vi gir oss ikke før alle snøfonner har en trasè, slik at dere kan ta dere frem på en tryggere måte. Vi vil heller ikke anbefale gjester å legge ut på sykkelturen Finse - Flåm alene. Noen av snøfonnene er "kjipe" og da er det ikke bra om noe skulle skje.

Utsiktene er lysere etter Fagernut Vokterbolig.


Fagernut Vokterbolig

Isen på Fagervann har slept kanten, og det er ikke lenge før vannet her er isfritt. Det vil si at snøsmeltingen på Rallarvegen går enda raskere. Værmeldingen i uken fremover spår også bra smeltevær, regn, gode plussgrader og litt vind. Vi velger å være optimister fortsatt! Det vil bli en lang og god sesong på Rallarvegen. Velkommen til Sommer Finse!

MereteIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar