tirsdag 23. juli 2013

Sommer!

Sol og sommer og varme, is og kald brus. Nedkjølende pils på terrassen. Det er sommer på Finse, det er nesten så man er fristet til å si at det er den beste sommeren på Finse noengang. Om det ikke rent faktisk er det, så er det slik det føles. Og da har vi ikke engang startet på august som er kjent for å være den beste sommermåneden i fjellet.


Norsk sommer i høyfjellet!

Nå har vi glemt at det lå ti cm. snø da vi våknet en morgen i slutten av juni. Glemt er snøstormenes herjinger i vinter. Glemt er regnet og vinden. Vi har hvertfall glemt den dagen i forrige uke da det regnet og blåste så hardt at folk brukte seks timer fra Haugastøl til Finse. Været var faktisk så dårlig at de kom i avisen, jada, det er jo sommer og tid for agurknyheter. Vi tenker at all PR er god PR!
Lille Finsenut

Og hva skjer når sommeren kommer til høyfjellet? Ja, vi mener den ordentlige sommeren, den som gjør at det er for varmt på kontoret, at man må bade, at man må spise is og kjøle seg ned med kald drikke. Jo det første som skjer er at man mister all konsentrasjon, vi forsøker å jobbe på kontoret, men det går liksom ikke. Det neste som skjer er at man vil ut, ingen vil sitte inne når den ekte lavlandssommeren har tatt turen helt opp på fjellet.

Sommer på Finse!
 I går dro vi på kajakktur, for å nyte solen og for å få frisk luft. Og da får man se det som man trodde ingen gjorde på Finse, turistene bader i Finsevann. Det er rett og slett så varmt at man vil bade i et iskaldt fjellvann. Alle som jobber på Finse nå har hørt om sommeren, 2006 eller var det 2007 kanskje, den sommeren da alle måtte bade før og etter jobb på grunn av varmen, ingen har trodd på historiene. Men nå begynner vi å forstå at det faktisk kan være sant.

Og med solen kommer det gode humøret og nordmenn som er hyggelige mot hverandre. Vi er til og med hyggelig mot de vi ikke kjenner, vi forteller historier og snakker om været. Vi snakker mest om været. 
Avslutningen på gårsdagen

Og Rallarvegen den er snøfri, den er godt farbar og er like vakker som alltid. At den i år var rekordtidlig snøfri er gledelig for alle som har ferie i juli og det er en nødvendighet for oss som driver i reiselivsnæringen langs veien. Spesielt etter fjorårets enorme snømengder og sene smelting, trenger vi dette. I sykkelbutikken har fortjenesten økt med 49% sammenlignet med i fjor og det er vi så glade for. Sigurd fikk streng beskjed av Magda å få litt sol på kroppen i går, det er kanskje derfor han i dag står ute på perrongen og mekker sykler. En ekte uteavdeling.


Juli har vært overraskende bra og hektisk. Nordmenns egne evne til å surfe på været gjør det vanskelig for oss å planlegge. Reservasjoner av både sykler og overnatting kommer gjerne dagen før. Da vi bestilte varer til denne uken var det rundt 20 til middag hver dag. På søndag hadde vi før vi visste ordet av det 65 til middag og det samme skjedde på mandag. Det er klart at dette er gledelig, men det gir oss noen utfordringer. Snart er vi tomme for mat og snart trenger vi mer arbeidskraft. Vi lever i grenseland på hva vi kan forvente av våre kjære ansatte.

Bilde fra sommeren 2012
Men mest av alt er det gledelig. Vi har enda ikke glemt at de ansatte i sykkelbutikken padlet rundt mellom isflakene på Finsevann (fordi de ikke hadde noe å gjøre) på samme tid i fjor. Det var tragedie. Nå er vi del av et nytt sommereventyr, hvor gjestene kommer, vi er glade fordi vi får til det vi holder på med og vi er glade for at vi alle får sol, sommer og gode temperaturer.

Og nå skal vi ut - ut i solen og tenke at vi er heldige!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar