mandag 10. september 2012

Høsten tok oss med storm!

Høst eller etterår er en av de fire årstidene i tempererte og arktiske soner på kloden og består i tradisjonell sammenheng av månedene september, oktober og november på den nordlige halvkule. Innen meteorologien defineres høsten gjerne som den perioden da normal døgnmiddeltemperatur for det aktuelle stedet er mellom 0 og 10 grader og synkende. Navnet kommer av at innhøstingen av frukt, grønnsaker og korn som tradisjonelt skulle lagres til vinteren, startet i september.

Høst i Klevagjelet
Så var det dette med etteråret på Finse. Det er ikke så enkelt som Wikipedia skal ha det til. Finseværet er heftig både på sommeren og på vinteren. På høsten er det forvirrende. Det sies om Finse at vi bare har to årstider, vinter og sommer. Det er ikke helt sant, men vi forstår hvor dette kommer fra. Septemberværet er ikke som det er i lavlandet hvertfall. 

Hmmm...interesting?

Selv om yr.no har lovet regn nesten hver dag i sommer så har de heldigvis tatt feil. Uten å komme med en prosentvis presentasjon av feil værmeldinger i sommer, så kan vi hvertfall si at det har vært altfor ofte. I følge yr.no har vi hatt en grusom sommer, men i realiteten har det vært fantastisk mange solfylte dager, uten bevegelse i luften. Og vindstille er det som kjent (nesten) aldri på Finse. Selv om det betyr at myggen får muligheten til å angripe oss, så er det verdt det. Det er den beste sommeren (av totalt tre sommere) jeg har opplevd på Finse.

Finsesommer. Foto: Merete Aarskog

Også skjer det noe i slutten av august, brått kommer den klare høstluften og brått blir det mørkere på kveldene. Når vi nå er kommet til 10. september har vi innsett at sommeren er over. Men hvilken årstid er vi egentlig inne i? I det vi runder 31. auguast er det som om værgudene ikke lenger kan vente på vinteren og sender snø, før de neste dag fjerner den. Og slik skal vi sannsynligvis ha det i en måneds tid.

Finse forrige uke... Foto: Hilde Vikane

Forrige uke tok høsten oss med storm. Bokstavelig talt. Vindkast opp i 25m/s og snø er ikke typisk høstvær første uken i september. Det er heller ikke sjokkerende, fordi vi ikke lar oss sjokkere over været lenger. Men alle var enige om at denne stormen skulle kommet i november, altfor tidlig ankom den Finse og la igjen et solid hvitt lag på bakken. Og Ola og Kari Nordmann fortsetter å imponere oss. Ut på tur aldri sur. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær... Det er kraftig motvind, det er sludd og snø i luften, men ut på tur drar skal vi. I dag er det ti plussgrader og tidvis solskinn, alt det hvite er borte.

Men det er høst. Og litt sommer av og til som krydres med litt snø. Det er litt forvirrende og veldig spennende å se ut vinduet når man våkner. Og en vakker dag så er det solide hvite laget kommet for å bli, lenge. Vi nyter snøfri perrong litt til.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar