torsdag 31. mars 2011

Tiden for utepils er i gang...

Vi lovet bilde av vår Gordon Ramsay sufflèt.... dersom den ble vellykket.

Vi velger heller å vise dere hva man ser når man nyter en pils på terassen på Finse1222


Vi gleder oss til å kunne servere dere pils på terassen. Hjertelig velkommen til gards!

På vår facebookside; http://www.facebook.com/home.php#!/Finse1222 kan du legge opp bilder fra når du tok en utepils på terassen vår.
Eventuelt kan dere legge ut bilder fra årets første utepils (med like magisk utsikt...)

Merete

tirsdag 29. mars 2011

Whiteout og nå stille etter stormen!

"A weather condition in which visibility and contrast are severely reduced by snow. The horizon disappears completely and there are no reference points at all, leaving the individual with a distorted orientation"  (Wikipedia).

Og slik var det på Finse forrige uke, med vinkast opp i orkan styrke og konstant nedbør, enorme mengder! Når man velger å bosette seg på Finse vet man at hverdagen vil være styrt av været. Man lærer også fort at man alltid kan snu været til noe positivt. Det er faktisk ganske fascinerende å sitte inne i varmen å se på når de ukontrollerbare naturkreftene herjer som verst.

Men når man femte dagen på rad legger seg til ulingen rundt husveggene for så å våkne til den samme ulingen rundt veggene, ja så er det ikke like fascinerende lenger. Da begynner det å bli irriterende. Man åpner gardinene og ser ingenting - "Visibility and contrast are severely reduced by snow". Man kler på seg de tre lagene med ull og vindtette klær, tar på goggles og kjemper seg de tohundre meterene bort til hotellet.

Men det er etter en slik snøstorm at man virkelig setter pris på godværet. Det var en gjeng med rastløse mennesker som for første gang på lenge hadde lyst til å gå ut på fredag. Vinden hadde roet seg og solen tittet til og med frem av og til. For Hilde sin del ble det skiseiling på Finsevann. Om seilet var litt stort eller vinden fortsatt ville vise hvem som var sjefen er usikkert. Et aldri så lite tryn hører med, det var vel en siste hilsen fra værgudene for denne gangen.

På lørdag kom godværet for alvor og mens noen dro på seg fjellskiene og solkrem, reiste Hilde til Oslo (med låst nakke og ømme ribben). Da hun ankom Oslo var det bare å kaste av seg et lag med klær. Det er jo vår i lavlandet. Det var rett og slett forvirrende. På Finse står vi jo foran den fineste vintertiden nå.

Finværet varte hele lørdagen, og da så det slik ut på Finse:

På søndag blåste det opp på nytt, og vi har fått enda mer snø å måke:


Slik ser det ut når direktøren åpner døren fra huset sitt. I sitt stille sinn lurer hun på hvorfor (WHY!?!?) har de plassert døren på det mest snøsikre stedet på hele Finse, før hun begynner å bokse seg ut gjennom snøen.

Et annet scenario kan være dette:

hvor døren er begravet...
Det positive er at det iallefall har kommet mye sne til Finse, som lover bra for påskefeiring og Skarverennet.
Og vi gleder oss. Kun 17 dager igjen til de første påskegjestene ankommer Finse
Og om du ikke skal til Finse i påsken...ja da lurer vi på hvor du skal? Det finnes ikke noe bedre sted enn Finse å feire påske. Til orientering så er det høy aktivitet på kjøkkenet hvor kokker og assistenter eksperiementerer på nye oppskrifter, gamle oppskrifter, vanskelige oppskrifter og spennende oppskrifter. I dag lages Gordon Ramsays pasjonsfrukt- og banansufflet. Og om de lykkes, så kommer det et bilde her :-)

Og sånn går dagene på Finse...

Hilde og Merete

onsdag 23. mars 2011

Helgerapport, skredkurs, togstans og Finseblings!

Vi har selvfølgelig ikke glemt bloggen, de siste dagene har rett og slett vært så innholdsrike at vi ikke har hatt tid til å oppdatere den. Det resulterer naturligvis også i et ekstremt langt innlegg denne gangen, vi har så mye på hjertet.

Helgerapport 

En innholdsrik helg med magisk Finsevær ble erstattet med blåmandag og rufsete (Finse)vær. Fredag var det nærmere 100 gjester til bords i restauranten på Finse1222, og maten var (som den ofte er) veldig god. Etter middag ble det arrangert quiz for kvasse. Finselaget vant, naturlig nok, Merete og Ina var jo på laget. Det bør nevnes at Ina ikke kunne hugse et eneste spørsmål dagen etter... For noen var lørdagen tung, men de fleste kunne nyte Finse på sitt aller beste; kaldt, vindstille og strålende sol. Finse Skisenter ruslet stille i bakgrunnen og fraktet folket opp i høyden og til fantastiske forhold i bakken. Vindstille var jo ikke helt optimalt for vårt skiseilkurs. Håper de lærte noe likevel! Klemsbu har hatt besøk av Gordo, vår egen vaffelekspert som har kommet hele veien fra Argentina, for å glede oss med ekstra gode vafler. I kapellet hadde Skiheis-Ronny og Linn barnedåp og hele Finse var invitert. Gratulerer! Full Moon Party gikk av stabelen, med nedkjøring i skiheisen i mørket. Hvor ble fullmånen av?

Fantastisk vær på Finse i helgen. Foto: Hilde Vikane


I Boggi`n på lørdag hadde vi gleden av en et 3 timer langt stand up (sittende) show av en ekstremt glad Finsefant. Etter sitt besøk hos verdens største Erling (som serverte sitt farlige heimabrygga øl) kom det mange gode røverhistorier.


Togstans og Finseblings

Mandag som skulle være en rolig dag på fjellet, ble ikke det. Togstans medførte at et tog ville bli stående på Finse i et par timer. Ca. 20 minutter før ankomst fikk vi beskjed om at de 100 togpassasjerene trengte mat og drikke. Lett, sa vi (vi har fikset middag til 400 togpassasjerer før). Det var bare å hive seg i kjøkkentjenesten. Dunker med vaffelrøre ble hentet, kaffe ble satt på kok og bruskassene ble båret ut. Et kaotisk men velfungerende smøreteam ble automatisk dannet da Finseblingsene skulle lages. Brød, majones, skinke, ost, salat og tomat flagret på kjøkkenet. Vaffeleksperten, Gordo, kastet seg rundt og sørget for konstant å ha tre doble vaffeljern i ilden. Alle ble mette og noen håpet at toget skulle stoppe på vei tilbake igjen også. Vi vet ikke om kjøkkensjefen Federico, som stod på sidelinjen og så på rotet vi laget, ønsket det samme.

Skredkurs

Tirsdag startet med skredkurs for personalet ved hotellet. Jannike Høyem og Trond Augestad fra NIH loset oss gjennom tre lærerike timer. Timingen på kurset kunne ikke vært bedre. På den internasjonale-skredfareskalaen er det varslet 4 i området rundt Finse. Ved hjelp av spade-, compression- og extended compression test ble det tydelig demonstrert at det virkelig er skredfare på Finse. To ”kompiser” ble reddet ut av et "skred" ved hjelp av søkestaver og skredsøkere. Med det kan vi informere om at personalet nå har bedre forutsetninger for å informere våre gjester om skredfarene i vårt område.

Skredkurs med personalet ved 1222. Foto: Hilde Vikane

Det har falt enorme mengder snø, det har vært mildvær og det uler rundt husene her oppe. Tirsdag kveld måtte Røde Kors mannskapet ut og lufte seg og vi ble igjen minnet på at man skal ha respekt for været i fjellheimen. Alt er vel med de medtatte turgåerene.  

Utsikten har vært complete whiteout i noen dager nå og det skal bli en fryd å se solen i morgen.Merete og Hilde

fredag 18. mars 2011

Full Moon Party

Helgen har kommet, det har falt vektløs nysnø, toget har fraktet gamle kjære til fjells, det er lys i hus og hytte, det meldes om sol og Geilovind på lørdag, det lukter deilige vafler i resepsjonen, noen har fraktet heimabrygg til Finse, og snart er kaffi`n klar!

Helgen startet litt hardt for en dame som sammen med en gruppe studenter lå i snøhule inne ved Sandalsvatnet, og Finse Røde Kors Hjelpekorps ble bedt om å hente henne til Finse. Verdens største Erling og rekrutten Håpet Gundersen fikk rykke ut på snøscooter. Jeg fikk sitte på, og jeg er egentlig best til det. Siden Håpet er rekrutt så fikk han ta den trøtteste scooteren, mens Erling fikk kjøre den raskeste. Vi kunne knapt se Håpet i all den svarte røyken som freste ut av den trøtte scooteren. Det var mye løssnø i terrenget, som gjorde scooterkjøringen krevende. Pasienten var, etter forholdene, bra, og ble fraktet ned til Finse, hvor luftambulansen ventet. Vi gikk inn på Finse1222 og tok oss en lunka kaffi. Der møtte vi Eirik Nordahl Pedersen, attraktiv (les: rik) ungkar på Finse, og fikk feiret hans 39 års dag med en nystekt vaffel. Ida som er ny i resepsjonen tok feil av vaffelrøren og aspargessuppen, så de første vaflene hadde både rar konsistens og luktet litt underlig. Det hører med til historien at Ida Larsson er kokk :-) Feilen er oppdaget og rettet opp, og det serveres nå ekte høyfjellsvafler.

Vi tar gjerne i mot oppskrifter på god vaffelrøre om noen vil dele det med oss! Aspargessuppe fungerte ikke.

Hotellet er nesten fullt i helgen med masse spennende gjester. Blant annet en kjær stamgjest, Colin Kenworthy, som er over gjennomsnittet interessert i Star Wars, og trasker rundt på ulike "locations" hver dag. Det er mange misunnelige Storm Troopers der ute som følger spent med på alle facebook-oppdateringer Colin gjør fra Planet Hoth!

Vi er på jakt etter gode Star Wars historier fra Planet Hoth, og /eller bilder fra under filmopptakene. Send de gjerne til oss!

På lørdag arrangerer personalet på Finse1222 Full Moon Party. Nå er ikke utsiktene så veldig gode for at man faktisk får se fullmånen denne dagen, men det gjør man jo sjelden i Boggi`n uansett. Og om du ser fullmånen i Boggi`n, ja, da er det vel på tide å gå hjem..., eller hva Danne Sund?
Full Moon Party består av å gå så langt opp skibakken man orker (om ikke Asbjørn og Ronny skal ha kveldskjøring? Please...) og så kjører man i lyset av fullmånen (eller i lyset av fakler) og direkte til Boggi`n. Vi har selvsagt tenkt på å kjøre tonnevis med sand inn i Boggi`n, men det stoppet på idèstadiet. Vi stiller med en bartender med måne og en åpen hawaii-skjorte, et eget Full Moon barkart, og sommerlig musikk...

Er det noen som har en Full Moon spilleliste?

Hjertelig velkommen til Finse og riktig god helg, alle sammen!

Merete

onsdag 16. mars 2011

Magiske dager i høyfjellet!

Vi ser oss tvunget til å fortelle omverdenen om forholdene på Finse om dagen. Det er rett og slett magiske dager og enreginivået er høyt. Forrige uke kom det store mengder snø og når solen titter frem denne uken er det en fryd å løpe ut og base i snøen. Den store problemstillingen på Finse om dagen er om man skal hente frem fjellski, skiseil, kite, randonnéski eller brett. Vi står ovenfor vanskelige valg...


På mandag bestemte personalet (bestående av dansker, svensker og argentinere) ved Finse 1222 seg for å gå en tur på fjellski. Jeg ble spurt om jeg ville bli med å gå til Appelsinhytta, takket naturligvis pent ja, men endte opp i et møte som trakk ut i tid. Da møtet var over bestemte jeg meg for å gå til Appelsinhytta på egen hånd. Da jeg kom over på andre siden av Finsevann fikk jeg øye på en sprek gjeng med herlig skistil, jeg skjønte fort at dette måtte være Appelsinhyttagjengen. De satte seg godt til rette i solveggen. Personlig valgte jeg å gå rett til Appelsinhytta, jeg noterte meg at det ikke var noen skispor innover den kvista løypen. Da vi senere møttes til personalmat spurte jeg om turen til Appelsinhytta hadde vært fin. Joda, den hadde vært helt super. Jeg skjønte fort at de ikke hadde hatt vann i flaskene sine. De innrømmet senere at de hadde gått 200 meter til Finsehytta, spist en appelsin utenfor (=Appelsinhytta), tatt to øl inne på hytta, gått over vannet og funnet en hyggelig leirplass hvor de kunne innta flere øl og appelsiner i solen. Det var en lykkelig gjeng som returnerte til hotellet og da betyr det vel ingenting hvor lang turen var!I dagens solskinn har de fleste vært ute og luftet seg. Mens noen har skiseilet, har andre kitet, en gjeng tok på randonnéski og lekte seg i pudderet. Det skal sies at Appelsinhyttagjengen i dag ble til snowboardligaen og kavet seg opp til Jomfrunut - en time til fots i pudder - for to minutters nedfart og pur lykke. På tirsdagskveld var det hyggelig å se den gode stemningen blant våre gjester i oppvarmet badestamp og lavvo. Alt som skal til er litt god musikk, måneskinn, fakler og hyggelige mennesker. Årets nye lavvoleir har virkelig slått an. Vi takker for besøket!

I ettermiddagstimene trekker folket inn igjen og de fleste gleder seg til middagen etter aktive dager. Og Finse 1222 er stolte over å presentere kveldens meny...


Fritt oversatt fra spansk til engelsk - engelsk til svensk - svensk til "norsk". Heldigvis oversettes den også til norsk før middagen serveres...velbekomme!

Salg- og markedsansvarlig,
Hilde

tirsdag 15. mars 2011

Hurra for Finseblogg!

Over en aldri så liten øl på langbordet diskuterte daglig leder og markedsansvarlig (undertegnede) om ikke Finse 1222 også burde ha en blogg. Er det en ting vi ikke kan noe særlig om på Finse så er det sminke og mote, men vi har fått med oss at det er lov å blogge om andre ting.

Vår blogg om klær og sminke hadde blitt kort – ulltøy, gore-tex og kuldekrem. Vi har hørt litt rundt om hvordan blogging skal foregå. Vi vet ikke helt om vi har forstått blogging, men vi tror uansett at Finsebloggen kan bli både interessant, morsom og innholdsrik.

Vi diskuterte litt hva vi kunne skrive om. Vær blir viktig, det er mye vær på Finse. Det ble foreslått at vi kunne skrive litt om hva slags vær det blir neste uke så slipper vi de telefonene som vi for eksempel hadde forrige uke; hva slags vær det blir i april? Så lo vi høyfjellstrollene litt av asfaltfolket, man utvikler en egen form for humor i høyfjellet.

Finsebloggen kommer til å handle om livet i høyfjellet. Dere skal få bli litt kjent med de ansatte på hotellet, våre gjester og de andre bosatte på Finse. Når vi blir utsatt for fantastiske naturopplevelser så skal vi blogge om det med engang. Bloggen vil med andre ord oppdateres relativt hyppig med historier fra våre sykkelturer, skiturer, brevandring, skiseiling, og vandring. Vi tar også med de helt dagligdagse hendelser som er av nevneverdig karakter.  

Gled dere til å følge et fantastisk sted, med spennende mennesker og overraskende mange morsomme begivenheter!